Každý kto sa len trošíčku zaujíma o zdravú výživu a nie je mu ľahostajné vlastné telo, dobre vie, že tvaroh nie je len náplň do koláčov a buchiet. Vyrába sa z tepelne ošetreného kravského mlieka. Základom výroby je zrážanie mlieka kyselinou mliečnou, ktorá vzniká z mliečneho cukru (laktózy) pôsobením kultúr kyslomliečnych baktérií.
Tvaroh je už dávno veľkým obľúbencom medzi športovcami či ľuďmi, ktorí sa snažia sledovať svoju váhu. Vďaka obsahu bielkovín, vápnika, vitamínov B a relatívne nízkemu obsahu tuku je skutočne potravinou, ktorá by nemala chýbať v našom jedálničku.
Užitočné látky v tvarohu
Okrem toho, že je veľmi dobre stráviteľný, má v sebe aj veľa užitočných látok . Čo sa týka minerálnych látok, je bohatý na vápnik , draslík, horčík, mangán, zinok, meď, selén, nechýbajú aminokyseliny – lyzín, metionín , ideálny produkt k znižovaniu cholesterolu. Tvaroh normalizuje proces krvotvorby, nervového systému a metabolizmu. Ideálny je na večeru, pretože podporuje dobré zdravie a spánok. V tvarohu nájdete veľa vitamínov a minerálov – vitamín B6, B12, A, C, D, E, riboflavín, tiamín, kyselinu listovú a dokonca aj betakarotén.
Tvaroh - najlepšia potravina pre tehotné ženy
Vedie sa mnoho diskusií o tom, či je tvaroh vhodný aj pre ženy, ktoré čakajú dieťa. A aká je odpoveď? Áno, je! Táto potravina je výborným zdrojom vápnika, ktorý je potrebný pre svalové kontrakcie, vrátane svalov v srdci, a pre správne fungovanie nervov. Z jednej šálke tvarohu môžete získať až 18% odporúčanej dennej dávky vápnika. Na druhej strane obsahuje aj fosfor, ktorý je dôležitý pri stavbe kostí aj v priebehu tehotenstva. Jedna šálka tvarohu zahŕňa až 48% odporúčanej dennej dávky fosforu.
S trávením nebudete mať problémy
Tvaroh obsahuje kazeín a srvátkové bielkoviny. Kým srvátkové bielkoviny sú v ľudskom tele ľahko stráviteľné (za menej ako hodinu), trávenie kazeínu trvá dlhšie (viac ako sedím hodín). Tak či tak táto potravina nezaťažuje váš žalúdok až do takej veľkej miery, preto je obľúbená aj medzi športovcami, ktorí vyhľadávajú „ľahšie“ jedlá. Vďaka vysokému obsahu vápnika tiež prispieva k zníženiu pálenia záhy a bolesti žalúdka.
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.
Pridajte do svojej stravy viac bielkovín
Je všeobecne známe, že vaša strava by mala byť bohatá aj na bielkoviny. Ako ich získať? Tvaroh obsahuje značné množstvo proteínov, ktoré sú ideálne pre vegetariánov. Tí musia chýbajúce bielkoviny z mäsových výrobkov nahradiť aspoň takýmto spôsobom a zabezpečiť si požadované denné množstvo proteínu. Jedna šálka krémového tvarohu obsahuje 23 g bielkovín, čo je 41% odporúčanej dennej dávky pre mužov a 50% pre ženy.
Vhodný pre srdce i krv
Tvaroh je výborným zdrojom horčíka, z ktorého sa väčšia časť sústreďuje do ľudských kostí. Táto látka pôsobí tiež ako katalyzátor, podporuje biochemické reakcie, aktivuje rôzne enzýmy v tele a zabezpečuje správne fungovanie svalov i nervov. Významnú úlohu hrá aj pri udržiavaní hladiny cukru v krvi a zabraňuje zápche, srdcovému infarktu, no i psychickým poruchám či migréne.
Kontroluje úzkosť
Na rozdiel od väčšiny iných živín, tvaroh obsahuje aj draslík. Ten zabezpečuje rovnováhu tekutín v tele, zmierňuje svalové kŕče či pomáha pri správnom fungovaní mozgu. Príjem draslíka v pravidelných intervaloch zabraňuje riziku vzniku mozgovej mŕtvice tým, že znižuje krvný tlak. To je tiež užitočné pri poklese hladiny stresu a úzkosti. Cítite sa v práci vystresovaní? Kúpte si tvaroh a dajte si ho ako chutný olovrant, ktorý vám náladu už viac určite nepokazí.
Aj zinok je dôležitý
Množstvo zinku obsiahnutého v tvarohu predstavuje asi 4% odporúčanej dennej dávky. V ľudskom tele sa nachádza v mozgu, svaloch, kostiach, obličkách, pečeni a v očiach. Zinok je tak jedným zo stopových prvkov, ktorých prítomnosť v našom tele napomáha k zlepšeniu imunitného systému či trávenia, no bojuje aj proti stresu a úzkosti. V prípade očí lieči šeroslepotu a celkovo zlepšuje ich zdravie.
Použité zdroje:
https://www.zdravieastyl.sk/potraviny-a-vyziva/680-tvaroh-plnohodnotna-a-kvalitna-potravina-pre-kazdeho
https://www.zdravie.sk/clanok/54709/6-dovodov-preco-si-dopriat-tvaroh