S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Chcete to stihnúť do Vianoc? Objednávky prijaté najneskôr 18.12. budú odoslané 19.12. a prepravcovia garantujú doručenie do Vianoc. Posledný dátum pre vyzdvihnutie osobných odberov je 20.12.2024.

Pre informácie o objednávkach volajte: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 hod.

Špargľa prečistí a ochráni váš organizmus

05.04.2023

Špargľa prečistí a ochráni váš organizmus

Špargľa je vraj to najlepšie, čo sa u nás dopestuje. Napriek tomu sa v slovenskej kuchyni zatiaľ neudomácnila tak ako v niektorých iných krajinách. Jej milovníci však vedia, prečo sa tešia zo „špargľovej sezóny“. Špargľu, odborne nazývanú Asparagus officinalis, totiž považujú za liečivý dar prírody. Niekto nedočkavo čaká na prvé čerešne či jahody, iný na hrozno, ale praví gurmáni najväčšmi vyčkávajú na apríl a máj, keď je sezóna špargle. Vtedy sa jej treba najesť dosýtosti, o niekoľko týždňov už totiž bude neskoro.

Skoré odrody špargle pochádzajú zo slnečných oblastí Grécka, ale o niekoľko týždňov neskôr už dozrieva aj špargľa na poliach západnej Európy. U nás nepatrí k tradičným druhom zeleniny a jej pestovanie nie je príliš rozšírené. Je to škoda, lebo nič nebráni, aby sa s úspechom pestovala aj v našich záhradkách. Špargľa vyžaduje ľahké pôdy a neznáša ťažkú vlhkú zem. Keďže ide o trvácu zeleninu (na jednom stanovišti vydrží 15-20 rokov), treba pôdu pred založením špargľoviska poriadne pripraviť. Špargľu predávajú suchú v zväzkoch a v rôznych farebných variantoch - bielu, fialovú i zelenú.

 

Obsah vitamínov a minerálov v špargli
Špargľa v 100 g obsahuje 20 kalórií, 0,1 g tukov, 3,9 g sacharidov (z toho 1,9 g cukry), 2,1 g vlákniny, 2,2 g bielkovín. Ďalej obsahuje vitamín A, takmer všetky vitamíny skupiny B, vitamín C, E, K a z minerálnych látok obsahuje draslík, zinok, vápnik, horčík, fosfor, železo a sodík. Špargľa posilňuje nervy, bráni infekcii močových ciest, je afrodiziakum, uľahčuje "opicu", omladzuje bunky, znižuje riziko neurodegeneratívnych ochorení, bojuje proti akné, zmierňuje menštruačné príznaky, pomáha liečiť príznaky epilepsie, znižuje zápal spôsobený reumatizmom.

      

Špargľa a jej účinky na zdravie

Špargľa posilňuje nervy
Špargľa je preborníčka v obsahu kyseliny listovej-B9: jeden gram zeleniny obsahuje viac ako jeden mikrogram (milióntina gramu) kyseliny. Už sto gramov špargle pokryje odporúčanú dennú dávku tejto biologicky aktívnej látky. Nedostatok kyseliny listovej spôsobuje neurotickú úzkosť, skľúčenosť, nedostatok

Špargľa bráni infekcii močových ciest
Špargľa obsahuje vysoké hladiny aminokyselín, čo z nej robí prirodzené diuretikum. Inými slovami, konzumácia špargle pomáha prepláchnuť prebytočnú tekutinu a soľ z tela, čo pomáha zabrániť infekciám močových ciest.

Špargľa omladzuje bunky
Špargľa patrí k najlepším omladzovacím prostriedkom v prírode. Jarná vitalita sa nám so špargľou dostáva priamo do krvi a to je dôležité najmä pre starších ľudí. Špargľovú sezónu by sme bezpodmienečne mali využiť na špargľovú kúru. Špargľa aktivizuje metabolizmus celého organizmu. Už po týždni (denne treba skonzumovať 200 g špargle) sa budete cítiť svieži a vitálni.

Špargľa znižuje zápal spôsobený reumatizmom
Reumatická artritída je u seniorov veľmi bežná a vyznačuje sa zápalom, bolesťami kĺbov a obmedzeným pohybom. Niacín-B3 je často predpisovaný na zníženie tejto bolesti, ale príjem špargle môže poskytnúť potrebné množstvo bez vyvolania škodlivých vedľajších účinkov, ktoré liek robí. Jeho vlastnosti tiež pomáhajú znižovať opuchy a bolesť kĺbov.

RADCOVIA PRE KAŽDÉHO ZÁHRADKÁRA

          

            

 

Špargľa znižuje riziko neurodegeneratívnych ochorení
Neurodegeneratívne ochorenia ako Alzheimerova choroba alebo demencia môžu byť veľmi stresujúce nielen pre postihnutého, ale aj pre ich rodinu. Konzumácia špargle znižuje riziko vzniku takéhoto ochorenia vďaka obsahu kyseliny listovej. Zohráva úlohu aj pri produkcii serotonínu, ktorý je dôležitý na zabezpečenie správneho kognitívneho a behaviorálneho vývoja.

Špargľa bojuje proti akné
Niacín- vitamín B3 v špargli je zlúčenina, ktorá vás môže zbaviť najťažších prípadov akné. Pomáha tiež pri znižovaní podráždenia a začervenanie, ktoré je spôsobené po akné. Antioxidanty, ktoré obsahuje, sú schopné bojovať proti škodlivým radikálom, ktoré spôsobujú zmätok v tele a spôsobujú, že kožné bunky starnú rýchlo.

Špargľa pomáha liečiť príznaky epilepsie
Hlavnými príznakmi epilepsie - neurologického ochorenia sú bolestivé záchvaty. Kŕče, ktorými trpia jednotlivci, sú veľmi bolestivé a obmedzujú kontrolu svojho tela. Špargľa je užitočná ako bylinný liek na epileptické záchvaty.

Špargľa uľahčuje "opicu"
Symptómy "opice" zahŕňajú nevoľnosť, únavu, vyčerpanie a dehydratáciu, ktoré sa môžu vyliečiť podávaním špargle. Listy a výhonky pomáhajú pri znižovaní toxicity v pečeni, ku ktorej dochádza po nadmernej konzumácii alkoholu.

Špargľa zmierňuje menštruačné príznaky
Predmenštruačný syndróm, kŕče a výkyvy nálady sú všetci nezvaní hostia, ktorí sprevádzajú menštruáciu ženy. Vitamín K a vápnik v špargli zmierňujú tieto príznaky. Kým vitamín K bojuje proti bolestivým kŕčom tým, že znižuje nadmerné zrážanie krvi, vápnik pomáha pri redukcii nadúvania, bolesti hlavy a náhlej zmeny nálady.

Špargľa je afrodiziakum
Špargľa je prírodné afrodiziakum vďaka vitamínu B6 a kyseliny listovej, ktorý pomáha zvýšiť pocity vzrušenia. Navyše vitamín E stimuluje pohlavné hormóny, vrátane estrogénu u žien a testosterónu u mužov. Taktiež obsahuje zinok, ktorého nedostatok spôsobuje nedostatočné libido, neschopnosť orgazmu a inpotencie.

 

PLÁNUJETE SKVALITNIŤ PÔDU I TRÁVNIK?
.

Objednajte si u nás - kliknite na obrázok.

Ako pestovať špargľu
Špargľa sa pestuje zo semena, ale len tak rýchlo to nejde. Pred tým, než sa rozhodnete založiť si špargľovisko, musíte si predpestovať sadbu. To znamená, že osivo treba vysiať o rok skôr, v termíne od konca marca do začiatku apríla do pareniska, prípadne koncom apríla priamo do pôdy. Úrody sa však dočkáte až v treťom roku pestovania. V ďalších rokoch je dôležité hnojenie, prevencia chorôb, prihŕňanie pôdy v prípade bielych výhonkov a opatrný zber. Úroda nemá dlhú skladovateľnosť, vydrží tak tri – štyri dni vo vlhkej utierke v chladničke.

Pred založením špargľoviska
Pôda by mala byť jemná, na začiatku jesene zrýľovaná do hĺbky až 90 centimetrov. Zároveň by ste mali do nej zapracovať maštaľný hnoj, draselnú soľ a síran amónny. V júli alebo v auguste môžete vysadiť predpestované priesady. Špargľa sa vysádza do hĺbky 18 až 20 centimetrov na vzdialenosť v riadku 30 centimetrov. Za suchého a teplého počasia jej doprajte štedrú zálievku, obzvlášť v piesočnatej pôde. Porast postupne prihŕňajte vrstvou pôdy a zbavujte ho burín. Nepohrdne prihnojením kompostom, ale v lete ani minerálnym hnojivom s obsahom dusíka, horčíka a síry.

Špargľa dokáže na jednom stanovišti rásť jednu celú dekádu. Nevyžaduje si veľa pozornosti a predsa prináša bohatú úrodu. Navyše i lieči. Špargľa má najradšej hlboké hlinito-pieskové pôdy s neutrálnym pH, dostatkom humusu a priepustnou spodinou. Je neuveriteľné, že korene prenikajú až do hĺbky 6 metrov. Nemali by ste ju pestovať na veterných miestach. V apríli vysejte semiačka špargle do pripravenej pôdy do hĺbky 3 a ž 4 cm. Rastliny vzchádzajú asi v polovici mája.

Biela či zelená?
Je na vás, či chcete pestovať jemnú bielu špargľu alebo o čosi korenistejšiu zelenú. Vedzte, že ak si zvolíte bielu, bude treba porast už na jar tretieho roku prihrnúť pôdou. Vzniknú tak hrobčeky vysoké asi 40 centimetrov a široké približne 30 centimetrov. Základný rozdiel v pestovaní zelenej špargle je v prístupe svetla k rastlinám.
Odlišná je i hĺbka výsadby priesad, ktoré sa sadia plytšie. Nie je to však podmienka. Do roku zberu sa pestujú oba typy rovnako, až na to, že pri zelenej špargli sa vynecháva hrobčekovanie.

Použité zdroje:
http://liek.beautywoman.sk/clanok/1565
https://zdravopedia.sk/zelenina/spargla-10-ucinkov-na-zdravie
https://www.pluska.sk/izahradkar/uzitkova-zahrada/ovocie-zelenina/ako-pestovat-sparglu-vsetko-co-potrebujete-tejto-pochutke-vediet.html

.

 

NEPREHLIADNITE!

Na blogu Zelený ježko radí nájdete aj články:

Kedy rezať ovocné stromy a kry
Zapíjať jedlo, či nie?
Zeleninová záhrada: Opatrenia po výseve
Osudná chyba
Kde umiestniť druhy drobného ovocia?
Čo by mal jesť budúci otec?
Ako často sa milovať, aby ste zvýšili šancu počatia?

 

.

.

Témy s radami

Ivan Hričovský

FACEBOOK
.
Rady do záhrady
Ivan Hričovský

.
Potrebujete
poradiť
v záhrade?
Ivan Hričovský
-
RADY A ODPORÚČANIA

Kliknite

na portrét

.

Katarína Horáková

FACEBOOK
Katarína Horáková
radí

.

Zaujímate sa 
o upevnenie si svojho zdravia
a chcete sa zdravo stravovať? 

Čítajte

RADY A ODPORÚČANIA

profesorky Kataríny Horákovej. 

Kliknite na portrét
známej
slovenskej spisovateľky.

.

Ivan Hričovský

INSTAGRAM

Ivan Hričovský

radí

.

Potrebujete poradiť
v záhrade?

Čítajte rady a odporúčania
Ivana Hričovského. 

Kliknite
na portrét 
nestora
slovenského ovocinárstva
a presuniete sa
na jeho instagramový účet.

.

Štítky

presádzanie strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo celulitída cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črepník črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drieň drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub fľaky flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompost kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koreňový bal koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová Monilióza morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka mulč mulčovanie multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada okrasné stromy október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny otázky a odpovede ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez rhodovit ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starecké škvrny starecké škvrny starnutie štepenie stévia stimulátor rastu strapky stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Szabóová Anna Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky Turfcomp tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vertikutácia vianočné pečenie videorady vijačka krušpánová vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota

Vytvorené systémom www.webareal.sk

NGVmYj