Príchod jesene neznamená len nástup do školy, ochladzovanie či sezónu jabĺk. Významné miesto v tomto ročnom období má aj iné ovocie – hrušky. Mnoho ľudí zabúda na tieto šťavnaté plodiny, ktoré by nemali chýbať v žiadnom jedálničku. Hrušky sú totiž nízkokalorické, ľahko stráviteľné, hypoalergénne a vhodné aj na prípravu prvých detských výživ pre batoľatá.
Hruška alebo inak aj „ovocie Bohov“ je úžasným jesenným ovocím, ktoré sa už mnohé tisícročia teší veľkej obľube. A to nielen pre jej výbornú chuť.
.
POMOCNÍCI PRI OCHRANE RASTLÍN V ZÁHRADE
Trápia vás hubové choroby zemiakov, hrachu a iných plodín?
Biologický prípravky na ochranu rastlín proti pôdnym hubám a hubovým chorobám
Na zvýšenie odolnosti rastlín proti hubovým chorobám, podporu rozvoja koreňového systému
a zvýšenie odolnosti koreňov voči pôdnym patogénnym hubám.
Pôdny mikrobiologický prípravok na zabránenie liahnutiu lariev škodlivého hmyzu - aj proti vrtivke orechovej a čerešňovej.
Kliknite na každý produkt a dozviete sa ako veľmi vám môže pomôcť pri ochrane rastlín v záhrade.
.
Prečo jesť hrušky?
Hruška je z 80 % tvorená vodou, pričom jej 100 gramov obsahuje približne 55 kalórií. Nedávne štúdie potvrdili, že šupka hrušiek obsahuje minimálne trikrát až štyrikrát toľko fenolových fytonutrientov ako dužina. Okrem toho obsahuje polovicu celkovej odporúčanej hodnoty vlákniny – na 100 g ovocia až 3,1 g vlákniny. Preto je dôležité hrušku jesť celú, aby sme neprišli o cenné látky. Významná je vysokým obsahom vitamínu B (hlavne pod šupkou), ďalej obsahuje vitamín K, menšie množstvo vitamínu C, vápnik, fosfor, meď, sodík, železo, draslík, mangán, rozpustnú a nerozpustnú vlákninu, mastné kyseliny, aminokyseliny a iné cenné látky.
.
.
Zdravotné benefity hrušiek
Hrušky, rovnako ako aj iné ovocie, sa tiež vedia pýšiť špecifickými zdravotnými účinkami, za ktoré vďačia kombinácii cenných látok. Divoko rastúce hrušky majú ešte liečivejšie účinky ako hrušky vyšľachtené.
1. Podporujú imunitu
Hrušky, podobne ako aj iné druhy ovocia, obsahujú značné množstvo vitamínu C či vitamínov skupiny B, vďaka čomu sú dôležité na zabezpečenie silného imunitného systému. Okrem iného sa v ich zložení nachádzajú i minerálne látky ako meď, draslík či železo.
2. Upravujú hladinu cukru v krvi
Nové výskumy potvrdili, že zo všetkých druhov ovocia a zeleniny práve flavonoidy z hrušiek v kombinácii s tými z jabĺk majú najsilnejšiu schopnosť znižovať riziko vzniku cukrovky 2. typu a prispievajú k zlepšeniu citlivosti na inzulín.
.
DOPLŇTE SVOJU ZÁHRADKÁRSKU KNIŽNICU
.
3. Majú antioxidačné a protizápalové účinky
Aj napriek faktu, že hruška nie je typickým nositeľom antioxidačných a protizápalových látok (napríklad vitamín E alebo omega-3 mastné kyseliny) je ovocím, ktoré v tejto kategórii vyniká. Hrušky dokážu ustáliť problémy s ľadvinovými kameňmi a zmierniť zápaly močových ciest. Varené a pečené sa používajú ako liek proti kašľu.
4. Chránia pred srdcovými ochoreniami
Čiastočne je to ovplyvnené obsahom flavonoidov a čiastočne obsahom rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. Nedávny výskum ukázal, že hrušková vláknina spolu so žlčníkovou kyselinou v čreve prispieva k zníženiu hladiny cholesterolu. Pravidelná dávka hrušiek dokáže znížiť riziko mŕtvice až o 50 %. Hrušková šťava znižuje krvný tlak.
5. Znižujú riziko vzniku rakoviny
Toto nenápadné ovocie zohráva dôležitú úlohu aj v tejto oblasti, za čo sú zodpovedné opäť žlčníkové kyseliny. Ich hlavnou činnosťou je pomáhať správnemu tráveniu a vylučovaniu cholesterolu. Ich nedostatok spôsobuje poruchy trávenia, čo môže viesť až k rakovine hrubého čreva. Tiež je dokázaný kladný vplyv hrušiek pri rakovine žalúdka a pažeráka.
6. Detoxikujú organizmus a upravujú trávenie
Ak hľadáte ovocie, ktoré vám upraví trávenie, zdetoxikuje organizmus a prečistí črevný systém na najvyššej úrovni, hrušky sú tým pravým riešením. Tie správne hodnoty rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, v kombinácii s ostatnými látkami, dokážu s telom doslova zázraky na počkanie.
7. Bojujú proti osteoporóze
Mnoho lekárov odporúča, aby ľudia, ktorí majú problémy s kosťami, zvýšili príjem vápnika vo svojej potrave. Ovocie i zelenina dokážu udržiavať stabilnú hladinu pH v tele, ktorá je tiež nevyhnutná. Hrušky sú navyše i dobrým zdrojom bóru, pri ktorom sa ukázalo, že pomáha pri udržiavaní vápnika v organizme.
.
pre vaše kvety, byliny a okrasné dreviny?
Použité zdroje:
https://fitshaker.sk/hruska-5-zazracnych-ucinkov-tvoje-zdravie/
https://www.zdravie.sk/clanok/54413/8-dovodov-preco-do-jedalnicka-zaradit-hrusky