Áno alebo nie? Môžeme, pretože sacharidy (škroby) sa odbúravajú ľahšie ako bielkoviny. Všetky druhy škrobovitej potraviny sa začínajú tráviť v ústach, pri vhodných podmienkach ich trávenie istý čas pokračuje aj v hornej časti žalúdka a dokončí sa v tenkom čreve.
Radí profesorka Katarína Horáková
PREČO NEKOMBINOVAŤ CUKOR S BIELKOVINOU?
Cukry (repný sirup, sladké ovocie, med, sladkosti a podobne) požívané s bielkovinou bránia tráveniu bielkovín tým, že zastavujú vylučovanie žalúdočných štiav. Samotné cukry sa nezdržujú dlho v žalúdku, pretože sa trávia len v tenkom čreve. No ak ich konzumujeme s bielkovinovou potravou, určitý čas zostávajú v žalúdku, kde nastáva ich kyslé kvasenie a spôsobujú pálenie záhy.
PREČO NEJESŤ OVOCIE SPOLU SO ZELENINOU?
Napriek tomu, že ovocie a zelenina sú nenahraditeľné zložky zdravej diéty, platí všeobecný názor, že sa vzájomne dobre nekombinujú, ak sa jedia v rovnakom čase. Ovocie je bohaté na vitamíny i minerály a vyžaduje si na trávenie kratší čas ako zelenina, pretože základným sacharidom v ovocí je fruktóza (monosacharid, jednoduchý cukor). Na druhej strane, zelenina pozostáva najmä zo zložitých sacharidov a má tiež rozličný pomer rozpustných a nerozpustných vláknin.
NEBEZPEČNÉ KVASENIE
Konzumácia ovocia a zeleniny v rovnakom čase môže viesť ku kvaseniu v žalúdku. Zelenina potrebuje na trávenie priemere dve hodiny viac ako ovocie. Ak ich konzumujeme súčasne, vyústi to do nadúvania, plynatosti, zapáchajúceho dychu a do všetkých ďalších následkov súvisiacich s prekyslením organizmu. „Ovocie je zlučiteľné so všetkými druhmi obilnín, strukovín, orechov, semien a s niektorými zeleninami ako uhorka, hlávkový šalát, rajčiny, klíčky a byliny,“ píšem v knihe Oddelená strava: Pre zdravie.