Čakanka nie je len obyčajným modrým kvietkom rastúcim popri cestách. Je to liečivá bylinka plná vitamínov, betakaroténu, luteínu a minerálnych látok. Ak vám lekár zakázal piť kofeínovú kávu, skúste cigóriu, výbornú kávu z čakanky. Okrem čakanky obyčajnej, ktorá rastie pri cestách je niekoľko druhov čakanky, ktorá sa pestuje: čakanka biela, čakanka červená a čakanka šalátová listová. Objavuje sa v našich obchodoch, veľa ľudí sa pri nej zastaví, nie vždy si ju vložia do košíka. Možno nevedia, aká je pre zdravie dôležitá.
Čakanka je zatiaľ u nás pomerne neznáma zelenina, hoci v iných častiach sveta je obľúbená už vyše sto rokov. Má jemnú, mierne horkastú chuť, jej pestovanie je pomerne komplikované, ale keď už sa vám ju podarí vypestovať odvďačí sa vám množstvom prospešných látok. Čakanka sa dováža predovšetkým z Belgicka a Holandska, tam je jej pestovanie najrozšírenejšie.
Obsah vitamínov a minerálov v čakanke
Čakanka je veľmi nízkokalorická listová zelenina. 100 g čerstvých listov má len 23 kalórií. Čakanka má neobyčajne vysoký obsah vlákniny, vitamínu A, vitamín C, vitamín K. Ďalej obsahuje dobré množstvá základných skupín vitamínov B-komplex, ako je kyselina listová, pyridoxín (vitamín B6) a tiamín (vitamín B1) a niacín (B3). Okrem toho, ma dobrý zdroj minerálov, ako je vápnik (10%), mangán (18%), meď, železo a draslík. Obsahuje tiež inulín, seskviterpenové laktóny, alkaloidy a rastlinné steroly. Výskumné štúdie naznačujú, že vysoký obsah inulínu a vlákniny v čakanke pomáha znižovať hladinu glukózy v krvi a hladiny LDL cholesterolu u cukrovky a obéznych pacientov. Ďalej čakanka znižuje krvný tlak, detoxikuje črevá, odstraňuje tráviace problémy, reguluje hospodárenie organizmu s vodou, spevňuje sliznice čriev, stabilizuje črevnú flóru, atď.
Čakanka a jej účinky na zdravie
Čakanka na trávenie
Konzumácia čakanky má blahodárny vplyv na poruchy trávenia a črevné problémy, pomáha pri črevných polypoch a chráni pred rakovinou hrubého čreva. Nezásobuje krv výživou, zato však zabezpečuje lepšie zhodnotenie potravy v žalúdku a v črevách a predovšetkým zbavuje tráviaci trakt škodlivých látok. Tak čakanka podnecuje a podporuje regeneráciu črevnej sliznice a zdravej črevnej flóry.
Čakanka chráni srdce
Inulín je prospešný nielen pre tráviaci systém, ale aj znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu v organizme. Tento LDL cholesterol je jedným z hlavných príčin vzniku artériosklerózy a vysokého krvného tlaku, pretože bráni toku krvi, keď sa viaže na tepny a žily. Môže tiež spôsobiť infarkt a mozgovú mŕtvicu. Čakanka chráni srdce pred týmito ťažkosťami.
Čakanka na cukrovku
Štúdie ukázali, že extrakt z koreňa čakanky môže zvýšiť hladiny adiponektínu, čo je proteín, ktorý reguluje hladiny glukózy v krvi. Týmto spôsobom môže oddialiť alebo dokonca zabrániť vzniku cukrovky. Iná štúdia uvádza, ako sa extrakt čakanky môže používať ako prirodzený výživový doplnok na spomalenie progresie cukrovky.
Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?
EDÍCIE PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM A KNIHY DO VRECKA
Publikácia je po knižných bestselleroch Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana, Rok v zeleninovej záhrade + biologická ochrana,
Osvedčené rady do záhrady, Záhrada pre krásu a Záhrada pre úžitok, Zelenina bez chémie, Výživa a hnojenie záhradných plodín,
Rok vinohradníka a vinára, Sila liečivých rastlín, Trávniky pre krásu, šport a relax, Ochrana ovocných rastlín proti chorobám,
Zelenina bez chémie ďalšou knihou z obľúbených edícií Praktické rady záhradkárom a Knihy do vrecka.
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.
Čakanka na zdravie kostí
Listy čakanky sú veľmi dobré rastlinné zdroje vitamínu-K - 100 g poskytuje približne 247 mg alebo 215% odporúčaného príjmu. Vitamín K má potenciálnu úlohu v zdraví kostí prostredníctvom podpory osteoblastickej (tvorby kostí a posilňovania) aktivity.
Čakanka chráni srdce
Inulín je prospešný nielen pre tráviaci systém, ale aj znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu v organizme. Tento LDL cholesterol je jedným z hlavných príčin vzniku artériosklerózy a vysokého krvného tlaku, pretože bráni toku krvi, keď sa viaže na tepny a žily. Môže tiež spôsobiť infarkt a mozgovú mŕtvicu. Čakanka chráni srdce pred týmito ťažkosťami.
Čakankou proti artritíde
Bioaktívne výťažky koreňa čakanky môžu mať potenciálnu úlohu pri liečbe osteoartritídy. Rastlinné polyfenoly bojujú proti zápalu. Príjem čakanky viedol k zvýšenému fungovaniu červených krviniek. Je to preto, že telo reaguje na zápal obnovením poškodených buniek do ich pôvodného stavu. To znamená, že môžete použiť koreň čakanky na liečbu artritídy alebo symptómov dna.
Čakanka na cukrovku
Štúdie ukázali, že extrakt z koreňa čakanky môže zvýšiť hladiny adiponektínu, čo je proteín, ktorý reguluje hladiny glukózy v krvi. Týmto spôsobom môže oddialiť alebo dokonca zabrániť vzniku cukrovky. Iná štúdia uvádza, ako sa extrakt čakanky môže používať ako prirodzený výživový doplnok na spomalenie progresie cukrovky.
Chcete si dopestovať čakanku v záhrade?
Vyskúšajte jedinečné osivá z produkčného domu Franchi
Objednajte si u nás - kliknite na obal zvolených semien.
Čakanka na liečbu kandidózy
Kofeín môže oslabiť váš imunitný systém tým, že oslabí vaše nadobličky, a to zase môže zastaviť hojenie kandidov. Silný imunitný systém je nutnosťou na liečbu kandidov. Čakanka teda môže byť dobrou náhradou za kávu. Vyzerá a chutí ako káva, ale nemá zlé účinky kofeínu. Inulín, ktorý sa v čakanke nachádza, môže pomôcť rozmnožiť zdravé črevné baktérie - čo tiež pomáha pri liečbe kandidózy.
Čakanka na imunitu
Čakanka má antibakteriálne vlastnosti a rad ďalších výhod, ktoré z nej robia silný imunologický posilňovač. Pôsobí proti rôznym škodlivým baktériám a polyfenolové zlúčeniny prítomné v čakanke pôsobia ako antioxidanty.
Čakanka lieči obličky
Výťažok z koreňa čakanky sa často používa ako diuretikum, čo zvyšuje objem moču. Časté močenie môže pomôcť znižovať množstvo toxínov, ktoré sa ukladajú v pečeni a obličkách, a tým zabrániť ich hromadeniu v tele. Časté močenie môže tiež znižovať nadmerné množstvo vody a dokonca znižovať obsah tuku, pretože 4% moču sú zvyčajne tukové usadeniny, ktoré by inak boli uložené niekde inde v tele.
Čakankou proti rakovine
Extrakt z čakanky bol spojený so znížením rastu nádorov v rôznych štádiách rakoviny. Polyfenoly a fytochemikálie v čakanke majú tiež pozitívny účinok na prevenciu rakoviny rôznych typov vrátane rakoviny prsníka a kolorektálneho karcinómu.
Ako pestovať listovú čakanku?
Čakanka sa pestuje v dvoch fázach. Semená čakanky vysievajte priamo na záhon v máji až júni. Výsev v skoršom termíne môže viesť k vybiehaniu do kvetov. Riadky by mali byť od seba vzdialené cca 30 cm. Vzídené rastliny umiestnite na vzdialenosť cca 10 cm, aby mali korene dostatok priestoru pre rast. V príliš riedkych porastoch sa vyvíjajú príliš silné korene, ktoré pri rýchlení vytvárajú nežiaduce rozvetvené puky. V októbri korene vyryjeme. Po zbere je vhodné ich nechať ešte niekoľko dní ležať na záhone, aby vyschli. Chráňte ich však pred prípadným mrazom. Potom Urežte vňať cca 3cm nad koncom koreňov, tak aby ste nepoškodili vegetačný stred. K rýchleniu sú vhodné korene s priemerom okolo 4 cm a dlhé cca 25 - 30 cm. Dostatočne vyvinuté korene uložte na chladné a tmavé miesto. Veľmi dobre ich je možné skladovať v polyetylénových vreciach. V tejto podobe korene skladujte do doby, než sa rozhodnete pre druhú fázu - rýchlenie.
Rychlenie možno vykonávať dvoma spôsobmi - klasicky v hline alebo hydroponicky. Pri pestovaní v zemine zahrňte predpestované korene malou vrstvičkou hliny (rašeliny) a nechajte ich v úplnej tme rásť po dobu 5 - 8 týždňov pri teplote 14 - 16 °C. Nové listy, ktoré vyrastú v tme sú biele a nie sú tak horké ako bežné listy. Za jednoduchší postup sa považuje hydroponické pestovanie. Pripravené korene tesne vedľa seba nastavte do vedra. Vedro naplňte cca do 2/3 vodou (korene nesmiete nikdy úplne ponoriť pod vodu - vegetačný vrchol musí zostať suchý). Aby sa obmedzil prísun svetla, zakryte vedro čiernou nepriesvitnou fóliou. Optimálnu teplotou pri tomto spôsobe rýchlenia je cca 18 °C. Pri tejto teplote puky dorastú k žatve počas 3 - 4 týždňov. Vyvinuté puky vyberte a odrežte ich aj s pätkou koreňa, aby sa nerozpadli. Pravidelný prísun pukov do kuchyne si môžete zaistiť postupným zakladaním uskladnených koreňov v priebehu celého zimného obdobia. Pre udržanie vlastností skladujte zozbierané puky v obale z čiernej fólie, aby sa až do spracovania (konzumácia) zamedzilo prísunu svetla. Nezabalené puky by na svetle zozelenali a zhorkli. Krehká štruktúra vyžaduje jemné zaobchádzanie.
Použité zdroje:
https://www.zdravie.sk/clanok/53778/cakanka-vylieci-nielen-vasu-pecen
https://zdravopedia.sk/zelenina/cakanka-10-ucinkov-na-zdravie
http://www.semena-osiva.sk/article/30-pestovanie-listovej-cakanky