Atmosféra sviatkov v závere roka sa nespája len s vianočnými dekoráciami, ale tiež tradičnými vôňami. Vďačíme za ne napečeným dobrotám a aromatickým sviečkam, ktorými si spestrujeme naše príbytky. V tomto období častejšie než inokedy vyťahujeme zo zásob škoricu, struk vanilky klinčeky a iné koreniny. Korenie dokáže vplývať na naše emócie i psychický stav. Vône si totiž často spájame s určitými udalosťami, ľuďmi či zážitkami. A práve tieto sladké koreniny v nás prebúdzajú pocit pokoja, pohody a bezpečia. Aké blahodarné účinky majú tieto dochucovadlá a vône na naše zdravie? Zistite aj vy, prečo by nemali chýbať ani u vás doma.
Vanilka – zázrak Latinskej Ameriky
Vanilka je aromatické korenie, ktorého korene siahajú až do oblasti Mexika. Má podobu tmavého drievkovitého struku, no za originál si v obchode musíme poriadne priplatiť. Kvôli rastúcim cenám sa vanilka už celé desaťročia vyrába aj synteticky v menej lahodnej a ostrejšej chuti. Pravá vanilka je príjemne sladkastá, kvôli čomu sa vo veľkej miere používa na prípravu koláčov, zmrzliny a najrôznejších dezertov. U nás si vypestovala tradíciu najmä v podobe vanilkových rožkov. Dopriať si ju môžeme naozaj v hojnom množstve, pretože predstavuje životabudič pre činnosť srdca a blahodarný energetický stimul pre celý organizmus. Vanilka navyše pôsobí ako afrodiziakum – prebúdza v nás zmyselné túžby a chuť na hrátky za dverami spálne.
Škorica – poklad východných kultúr
Škorica pomáha ľudstvu už viac než štyri tisícročia, počas ktorých bola vždy veľmi vysoko cenená. Toto korenie má svoj pôvod v Indii, no postupne sa rozširovalo do celého sveta. Pre Číňanov malo isté obdobie dokonca vyššiu cenu ako samotné zlato. Škorica za to vďačí svojim mimoriadne priaznivým účinkom na ľudské zdravie, predovšetkým tráviaci systém. Uľahčuje totiž štiepenie a vstrebávanie živín, zamedzuje nadúvaniu a pomáha liečiť hnačky. Osvedčila sa pri liečbe cukrovky a preukázateľne znižuje hladinu cholesterolu. V zimnom období je neoceniteľná pri prechladnutí a celoročne sa podieľa na znižovaní hmotnosti. Vo forme aromatických vôní má upokojujúce účinky.
Klinčeky zatočia s bolesťou
Klinčekovec voňavý pochádza zo súostrovia Moluky, ktoré tvorí súčasť Indonézie. Ide o kvetinové pupene s výraznou vôňou a ostrou štipľavou chuťou. V našom podvedomí sa spájajú predovšetkým s vareným vínom, punčom a perníčkami. Keďže sa klinčeky vyznačujú pikantnou príchuťou, sú vynikajúcim prostriedkom na rozhýbanie lenivého metabolizmu. Podporujú totiž produkciu žalúdočných štiav, žlče a v konečnom dôsledku aj samotný apetít. Môžu za to obsiahnuté oleje s teplou a neopakovateľnou arómou. V ľudovom liečiteľstve sa klinčeky zvykli predovšetkým prežúvať – zbavovali ústnu dutinu nepríjemného zápachu, bolesti zubov a prinášali úľavu pri dráždivom kašli.
Knihy so zdravotnou tematikou do každej domácnosti
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy
Aníz je balzamom na žalúdok
Tí, ktorí aj počas roka zápasia so sťaženým trávením, zaručene poznajú aníz ako magický liek. Táto korenina má podobu rasce a v kulinárstve sa používa buď celá, pomletá alebo podrvená v mažiariku. Podobne ako škorica totiž prináša úľavu zaťaženým črevám a pomáha pri plynatosti. Pri žuvaní v ústach sa uvoľní typická pelendreková aróma, ktorá takisto potláča zlý dych. Anízový čaj teda zvykne upokojovať podráždený žalúdok, no takisto sa podieľa na rozpúšťaní hlienov a odstraňovaní kašľa. Jeho vôňa má upokojujúci efekt, ktorý dokáže uľahčiť zaspávanie.
Badián – krajší brat anízu
Badián u nás síce nemá až takú tradíciu, no v posledných rokoch si získava našu pozornosť predovšetkým pre svoj veľmi pekný dekoratívny tvar. Spoznáme ho aj pod prezývkami čínsky alebo hviezdicovitý aníz. Na starý kontinent sa táto korenina rozšírila v 16. storočí z Filipín. Ako prísadu ho môžeme použiť najmä do pečiva, lekváru a kompótov, no využitie nájde aj pri varení vína. Ak ho necháte naložený aspoň jeden týždeň v etanole, získate masážny elixír na uvoľnenie svalov a zmiernenie zápalov.
Kedy byť opatrní
A na záver pár dobrých rád. Vyberajte si vždy kvalitné koreniny! Ak strúhate kôru pomaranča, poriadne ho umyte teplou vodou! Najlepšie je však zakúpiť si toto ovocie v biokvalite a nemusíte sa tak obávať chemikálií vo vašich koláčoch či nápojoch. Ak koreniny používate ako súčasť masáží či kúpeľov, overte si na kúsku tela ich znášanlivosť s vašou pokožkou. Niektoré môžu vyvolať alergickú reakciu, o ktorej ste netušili.
Použité zdroje:
https://plnielanu.zoznam.sk/vanilka-skorica-klinceky-ako-nam-prospievaju-vianocne-koreniny
https://www.info.sk/sprava/54336/vianocne-korenie-ako-liecivy-zazrak/