Šošovica netrhá hitparády obľúbených potravín a to je škoda. Nie jej, ale vaša. Obsahuje totiž množstvo cenných látok, nadlho zasýti a pomáha aj pri chudnutí. Bežná potravina, s ktorou sa stretávame v obchodoch, k nám prišla z ďalekej Indie. Či už sa rozhodnete pre oranžovú, hnedočervenú, žltú, zelenú alebo čiernu šošovicu, robíte dobre. Šošovica nestojí takmer nič, no pre zdravie znamená veľmi veľa. Ak ste doteraz o jej účinkoch pochybovali, iste by ste mali zmeniť názor. Viete, ako si môžete touto strukovinou pomôcť?
Zvyčajne ju jedávame v polievke a prívarku. No skvelá je aj do šalátov, nátierok či dokonca pri pečení sušienok. Najmä vegetariáni by ju mali mať na tanieri čo najčastejšie. Šošovicu uvaríte rýchlejšie ako iné strukoviny a to je iba jeden z dôvodov, prečo by ste po nej mali siahať častejšie.
.
.
Obsah vitamínov a minerálov v šošovici
Šošovica v 100 g obsahuje 328 kalórií, 24 g bielkovín, 59,5 g sacharidov, 1 g tukov, 18 g vlákniny. Ďalej obsahuje vitamín A, vitamín B1-tiamín, B2-riboflavín, B3-niacín, B5-kyselina pantoténová, B6-pyridoxín, B9-kyselina listová, vitamín C, E, K a 3,7 krát viac omega 6 masných kyselín ako omega 3, z minerálnych látok obsahuje draslík, fosfor, molybdén, horčík, vápnik, selén, biotín, železo, zinok, chróm, mangán a meď. Šošovica pomáha pri budovaní svalov, posilňuje výkonnosť mozgu, pomáha predchádzať ateroskleróze, pomáha udržiavať zdravé tehotenstvo, pomáha pri chudnutí, dodáva železo, ktoré ženy strácajú počas menštruácie, atď.
.
.
Šošovica buduje svaly a omladzuje väzivové tkanivo
Naše orgány a svaly potrebujú neustály prísun bielkovín na opravu a rast tela. Šošovica, najmä naklíčená šošovica, obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré naše telo potrebuje na dobré budovanie svalov a hladké fungovanie tela. A vďaka vysokému obsahu zinku má omladzujúce účinky na väzivové tkanivo.
Šošovica posilňuje výkonnosť mozgu
Strukoviny sú bohaté na sacharidy. Kým cestoviny, lúpaná ryža a produkty zo svetlej múky sa v črevách rozkladajú pomaly, šošovica obsahuje komplex sacharidov, ktorý zabezpečuje plynulý prísun glukózy do krvi a buniek. Vďaka tomu je organizmus počas niekoľkých hodín rovnomerne zabezpečený cukrom a glukózou, čo je nevyhnutné najmä pre činnosť a výkonnosť mozgu a nervov.
Šošovica pomáha predchádzať ateroskleróze
Konzumácia šošovice poskytuje zásoby antioxidantov, ktoré znižujú šance na rozvoj aterosklerózy - ochorenie tepien, pri ktorom sa do poškodenej cievnej steny ukladajú tukové látky, najmä cholesterol. Priesvit cievy sa tým zužuje, čo obmedzuje prietok krvi.
Šošovicou proti rakovine
Šošovica má veľa rôznych antioxidantov, obsahuje aj selén, ktorý hrá jedinečnú úlohu pri prevencii rakoviny. Selén potláča rýchlosť rastu nádorov, niekedy ho zastavuje, takže sa ho imunitný systém prirodzene zbaví. Selén tiež zvyšuje detoxikačný potenciál pečene, čím podporuje odstránenie niektorých zlúčenín podporujúcich vznik rakoviny. Keďže selén nie je častou zložkou v potravinách, šošovica by sa mala stať dôležitou súčasťou vašej stravy.
Šošovica pre zdravé tehotenstvo
Šošovica je dobrým zdrojom komplexu vitamínu B, ako je kyselina listová. Konzumácia kyseliny listovej tehotnými ženami pomáha pri prevencii vrodených chýb. Nedostatok kyseliny listovej má často za následok poruchy nervovej trubice.
Objednajte si po kliknutí na obrázok
Šošovica znižuje riziko ochorenia srdca
Šošovica obsahuje viac ako dosť kyseliny listovej a iných vitamínov B, ktoré podporujú rozklad homocysteínu - je to aminokyselina, ktorá sa prirodzene produkuje organizmom, ale stáva sa akumulovaná v dôsledku nedostatku vitamínov B, ale najmä kyseliny listovej. Vysoké hladiny homocysteínu spôsobujú vysoké riziko srdcových ochorení, vznik krvných ciev a embólií, cievnej mozgovej príhody a infarktu myokardu.
Šošovica počas menštruácie
Šošovica je jedným z najvýdatnejších zdrojov železa, ktoré telo potrebuje na optimálnu produkciu hemoglobínu. Približne 36% železa dennej odporúčanej hodnoty môže pochádzať z konzumácie 1 šálky (200 gramov) šošovice každý deň. Túto vlastnosť ocenia najmä ženy, ktoré počas mesačného krvácania strácajú veľa železa.
Šošovica pomáha udržiavať ideálnu tonicitu krvi
Krvná tonicita je meradlom elektrolytov nachádzajúcich sa v nej, ktoré sa skladajú predovšetkým z koncentrácie sodíka a draslíka. Typicky konzumujeme omnoho viac sodíka, ako sa odporúča, zatiaľ čo súčasne nedostávame dostatok draslíka. To dláždi cestu pre poruchy chémie krvi, prejavuje sa ako zle načasované svalové kŕče, a všeobecné zlú vodivosť v nervoch. Draslík pomáha kompenzovať takýto scenár, pretože pomáha zvyšovať vylučovanie sodíka a vyvážiť rovnovážny stav krvi a tekutín.
Na čo si dať pozor pri konzumácií šošovice?
Riziko vzniku obličkových kameňov. Výskum uskutočnený na jednej univerzite vo Washingtone ukázal, že niektoré druhy strukovín – ako napr. vyprážaná fazuľa, sójové bôby alebo aj šošovica – môžu zvýšiť riziko výskytu obličkových kameňov. Ak ste už raz toto ochorenie mali alebo ste boli lekárom upozornení na vysoké riziko jeho vzniku, šošovicu a iné strukoviny by ste mali konzumovať s mierou.
Použité zdroje:
https://www.babskeveci.sk/sosovica-a-jej-ucinky-na-zdravie/
https://zdravopedia.sk/zelenina/sosovica-10-ucinkov-na-zdravie
https://www.zdravie.sk/clanok/55133/9-benefitov-ktore-prinasa-nasmu-zdraviu-obycajna-sosovica