Pór - podceňovaná zelenina s vynikajúcimi účinkami pre zdravie
14.12.2024
Priaznivý účinok póru na ľudské zdravie poznali už ľudia v staroveku. K jeho najväčším ctiteľom patril...
Úvod » Ochrana rastlín » Choroby » Baktériová škvrnitosť orechov
.
BAKTÉRIOVÁ ŠKVRNITOSŤ ORECHOV
(Xanthomonas arboricola pv. juglandis)
.
Toto ochorenie orecha kráľovského vyvolávajú tyčinkovité, bičíkaté baktérie.
Postihujú listy, výhonky, súkvetia, no najškodlivejšie sa choroba prejavuje na plodoch.
.
V ponuke dole nájdete prípravky proti tejto chorobe
a aj ilustrácie tejto choroby orecha.
.
.
.
BAKTÉRIOVÁ ŠKVRNITOSŤ ORECHOV
(Xanthomonas arboricola pv. juglandis)
.
Toto ochorenie orecha kráľovského vyvolávajú tyčinkovité, bičíkaté baktérie.
Postihujú listy, výhonky, súkvetia, no najškodlivejšie sa choroba prejavuje na plodoch.
.
.
Okrúhle až elipsovité škvrny
Na stopkách listov vznikajú drobné hnedé okrúhle až elipsovité škvrny.
Pri silnom napadnutí škvrny na liste splývajú a odumiera väčšia časť jeho pletiva.
Škvrny na mladých letorastoch sa prepadávajú, mokvajú
a na ich okrajoch sa na vzduchu objavuje zasychajúci sliz.
Pri extrémnom napadnutí odumierajú aj vrcholové výhonky.
.
Celý plod zčernie
Dvojročné a staršie drevo a korene choroba nenapáda.
Na mladých plodoch vznikajú drobné hnedasté škvrny, ktoré neskoršie mokvajú.
Pletivo zeleného obalu mäkne a hniloba postupuje do vnútra plodu.
Celý plod sčernie, scvrkne sa a opadne.
Pri starších plodoch choroba postihne predovšetkým ich zelený obal.
.
Prenos infekcie
Najviac baktérií sa nachádza v tekutine vytekajúcej zo škvŕn.
Huba prezimuje na výhonkoch, pukoch, v opadaných listoch a plodoch,
odtiaľ sa šíri vetrom a vodou na všetky orgány stromu.
V priebehu vegetácie chorobu šíri dokonca i napadnutý peľ.
Najintenzívnejšie sa rozširuje počas vlhkej a teplej jari,
pričom infekčné teplotné rozpätie je 4 až 30 °C.
V náchylnosti na chorobu existujú značné odrodové rozdiely.
.
.
Ochrana
Základnou prevenciou sú odolné odrody orechov a ich redšia výsadba
do neprevlhčeného prostredia, ktoré udržiavame v bezburinovom stave.
Odstránime všetky zdroje prvotnej infekcie v záhrade,
najmä popadané napadnuté listy, plody, výhony, a spálime ich.
.
Meďnaté prostriedky
Chorobu dobre likvidujú meďnaté postreky,
prvé urobíme ešte pred zimou za bezmrazového dňa
a prvý jarný postrek v záhrade, kde sa táto choroba vyskytuje,
urobíme v čase pučania, druhý tesne pred kvitnutím a tretí po odkvitnutí.
Najčastejšie sa používa Kuprikol 50 v koncentrácii 0,4 % počas vegetácie,
pri jesennom postreku môžeme jeho koncentráciu o polovicu zvýšiť.
.
.
22.12.2024
Datle poznali už naše prababičky. Väčšinou spájajú s Vianocami a s košíčkom, plným sušeného ovocia, medzi...
20.12.2024
Ivan Hričovský: - Na návšteve u mňa bol starší brat z Bratislavy so svojim kolegom, ktorý sa okrem iného...
16.12.2024
Reďkev čierna je úplne nenápadná zelenina, ktorú mnohí ľudia ani nepoznajú. V ponuke ovocia a zeleniny...
14.12.2024
Priaznivý účinok póru na ľudské zdravie poznali už ľudia v staroveku. K jeho najväčším ctiteľom patril...